Услови поврзани со FPC флексибилна плоча

FPC главно се користи во многу производи како што се мобилни телефони, преносни компјутери, PDA уреди, дигитални камери, LCMS, итн. Еве неколку вообичаени термини за FPC.
1. Дупка за пристап (низ дупка, долна дупка)
Тоа често се однесува на облогата (преку дупката што треба прво да се пробие) на површината на флексибилната плоча, која се користи за да се вклопи на површината на колото на флексибилната плоча како анти -заварувачки филм. Меѓутоа, wallидот на дупката на прстенот или квадратната рамка за заварување потребни за заварување мора да бидат намерно изложени за да се олесни заварувањето на делови. Таканаречената „дупка за пристап“ првично значи дека површинскиот слој има пропустлива дупка, така што надворешниот свет може да „пријде“ до спојката за лемење на плочата под површинскиот заштитен слој. Некои повеќеслојни табли, исто така, имаат такви отворени дупки.
2. Акрилен акрилик
Обично е позната како смола од полиакрилна киселина. Повеќето флексибилни табли го користат неговиот филм како следен филм.
3. Лепило лепило или лепило
Супстанција, како што е смола или облога, што овозможува два интерфејса да го завршат поврзувањето.
4. Нок за закотвување на Спарс
На средната плоча или единечниот панел, за да се направи заварувачката подлога за заварување да има посилна адхезија на површината на плочата, неколку прсти може да се закачат на вишокот простор надвор од прстенот на дупката за да се направи прстенот на дупката да се консолидира, за да се намали можноста за лебдење од површината на плочата.
5. Свитливост
Како една од карактеристиките на динамичната флексибилна плоча, на пример, квалитетот на флексибилната плоча поврзана со главите за печатење на компјутерските дискови ќе достигне „тест за виткање“ од една милијарда пати.
6. Сврзувачки слој за врзување слој
Обично се однесува на адхезивниот слој помеѓу бакарниот лим и подлогата од полиимид (ПИ) на филмскиот слој од повеќеслојна плоча, или ТАБ лента, или плочата од флексибилна плоча.
7. Прекривка / капут за покривање
За надворешното коло на флексибилната плоча, зелената боја што се користи за тврдата плоча не е лесно да се користи за антизаварување, бидејќи може да испадне за време на свиткување. Неопходно е да се користи мек „акрилен“ слој ламиниран на површината на таблата, кој не само што може да се користи како филм против заварување, туку и да го заштити надворешното коло и да ја зголеми отпорноста и издржливоста на меката плоча. Овој специјален „надворешен филм“ е специјално наречен површински заштитен слој или заштитен слој.
8. Динамична флексибилна (FPC) флексибилна табла
Се однесува на флексибилната плоча што треба да се користи за континуирано движење, како што е флексибилната плоча во главата за читање-запишување на диск. Покрај тоа, постои „статичен FPC“, кој се однесува на флексибилната плоча што повеќе не дејствува откако е правилно составена.
9. Лепило за филм
Се однесува на сув ламиниран спојувачки слој, кој може да вклучува филм од зајакнувачка ткаенина, или тенок слој од леплив материјал без зајакнувачки материјал, како што е слојот за врзување на FPC.
10. Флексибилно печатено коло, FPC флексибилна табла
Тоа е специјална плоча, која може да го промени обликот на тродимензионалниот простор за време на собранието низводно. Неговата подлога е флексибилен полиимид (ПИ) или полиестер (ПЕ). Како и тврдата табла, меката плоча може да направи обложена преку дупки или површински лепливи влошки за вметнување дупки или инсталација на површинско лепило. Површината на таблата, исто така, може да се закачи со мек прекривен слој за заштита и заштита од заварување, или да се испечати со мека зелена боја против заварување.
11. Неуспех на флексура
Материјалот (плочата) е скршен или оштетен поради повторено свиткување и свиткување, што се нарекува флексибилен дефект.
12. Каптон полиамид мек материјал
Ова е трговското име на производите на DuPont. Тоа е еден вид „полиимиден“ лист кој изолира мек материјал. По залепување на календарирана бакарна фолија или галванизирана бакарна фолија, може да се направи основен материјал од флексибилна плоча (FPC).
13. Мембрански прекинувач
Со транспарентен филм Mylar како носач, сребрената паста (сребрена паста или сребрена паста) се печати на коло со дебели филмови со метод на печатење на екран, а потоа се комбинира со вдлабнати дихтунзи и испакнати панели или ПХБ за да стане прекинувач за допир или тастатура. Овој мал „клучен“ уред најчесто се користи во рачни калкулатори, електронски речници и далечински управувачи на некои апарати за домаќинство. Се нарекува „прекинувач за мембрана“.
14. Полиестерски филмови
Се нарекува ПЕТ лист, вообичаен производ на DuPont се филмовите Mylar, што е материјал со добра електрична отпорност. Во индустријата на плочи, про transparentирниот заштитен слој на површината за сува филм и облогата за лемење на површината на FPC се ПЕТ филмови, и тие исто така можат да се користат како подлога од сребрена паста печатена филмска кола. Во други индустрии, тие исто така можат да се користат како изолациски слој на кабли, трансформатори, калеми или тубуларно складирање на повеќе IC.
15. Полиамид (ПИ) полиамид
Тоа е одлична смола полимеризирана со бизмалеимид и ароматичен диамин. Познат е како керимид 601, производ од прашкаста смола, лансиран од француската компанија „Рона Пуленк“. Дупонт направи лист наречен Каптон. Оваа пи плоча има одлична отпорност на топлина и електричен отпор. Тоа не е само важна суровина за FPC и јазичиња, туку и важна плоча за воена тврда плоча и суперкомпјутерска матична плоча. Преводот на овој материјал на копно е „полиамид“.
16. Ролна за да се испреплетува ролна
Некои електронски делови и компоненти може да се произведат со процесот на повлекување и повлекување на ролна (диск), како што се јазиче, оловна рамка на IC, некои флексибилни плочи (FPC), итн. Удобноста за повлекување и повлекување на ролната може да се користи за завршете го нивното автоматско работење преку Интернет, за да заштедите време и трошоци за работна сила за еднократна работа.