Плочата за носач ABF е надвор од залиха, а фабриката го проширува производствениот капацитет

Со растот на 5g, AI и компјутерски пазари со високи перформанси, побарувачката за IC превозници, особено ABF превозници, експлодираше. Меѓутоа, поради ограничениот капацитет на релевантните добавувачи, понудата на ABF превозници е во недостиг и цената продолжува да расте. Индустријата очекува дека проблемот со затегнато снабдување со плочи за носење ABF може да продолжи до 2023 година. Во овој контекст, четири големи постројки за полнење плочи во Тајван, Ксинксинг, Нандијан, ingингшуо и heендинг, започнаа планови за проширување на ABF плочи за проширување оваа година, со вкупни капитални расходи од повеќе од 65 милијарди американски долари во копно и фабрики во Тајван. Покрај тоа, јапонскиот ибиден и шинко, јужнокорејскиот мотор Самсунг и електрониката Даде дополнително ја проширија својата инвестиција во табличките за носачи ABF.

Побарувачката и цената на плочката за превозни средства ABF нагло се зголемуваат, а недостатокот може да продолжи до 2023 година
IC подлогата е развиена врз основа на HDI плоча (интерконекциска плоча со висока густина), која има карактеристики на висока густина, висока прецизност, минијатуризација и слабост. Како среден материјал што ги поврзува чипот и плочата во процесот на пакување на чипови, основната функција на плочката за носење ABF е да спроведе поголема густина и голема брзина на интерконекција со чипот, а потоа да се поврзе со голема ПХБ плоча преку повеќе линии на плочката за носач на IC, која игра поврзувачка улога, со цел да се заштити интегритетот на колото, да се намали истекувањето, да се поправи положбата на линијата. уреди за постигнување на одредени системски функции.

Во моментов, во областа на висококвалитетно пакување, IC превозникот стана незаменлив дел од пакувањето чип. Податоците покажуваат дека во моментов, процентот на IC носач во вкупната цена на пакувањето достигна околу 40%.
Меѓу IC носачите, главно има ABF (Ajinomoto build up film) носители и BT носачи според различните технички патеки како што е CLL смолистичкиот систем.
Меѓу нив, плочката за носење ABF главно се користи за чипови со високи компјутери како што се процесорот, графичкиот процесор, FPGA и ASIC. Откако ќе се произведат овие чипови, тие обично треба да бидат спакувани на плочка за носење ABF пред да можат да се соберат на поголема плочка со ПХБ. Откако операторот ABF е надвор од залиха, големите производители, вклучувајќи ги Intel и AMD, не можат да избегаат од судбината дека чипот не може да се испрати. Може да се види важноста на носачот ABF.

Од втората половина на минатата година, благодарение на растот од 5g, компјутерите со вештачка интелигенција, серверите и другите пазари, побарувачката за компјутерски чипови со високи перформанси (HPC) се зголеми многу. Заедно со растот на побарувачката на пазарот за домашна канцеларија / забава, автомобил и други пазари, побарувачката за процесори, процесори и AI чипови на терминалната страна е многу зголемена, што исто така ја зголеми побарувачката за ABF плочки.